کارگزاری بورس بیمه ایران|نمایش جزییات خبر

گزارش بازارهای جهانی

گزارش بازارهای جهانی
آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته ۱۶ بهمن ۱۴۰۱

آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته

در هفته‌ای که گذشت تحت تاثیر افزایش دسته جمعی نرخ بهره توسط بانک‌های مرکزی آمریکا‌، اروپا و انگلستان شاهد افت قیمت‌ کامودیتی‌ها بودیم؛ چیزی که انتظار آنرا با توجه به تعطیلات اخیر در کشور چین و رشد چند ماه اخیر قیمت‌ها داشتیم اما در دید بلندمدت با توجه به گزارش‌های بهتر از انتظار از اقتصاد کشورها به خصوص کشور چین می‌توان امیدوار به تغییر روندهای بلندمدت و صعود قیمت‌ها بود. 
فدرال رزرو در جلسه چهارشنبه هفته گذشته خود نرخ بهره را با 25/0 واحد درصد افزایش به 75/4 درصد رساند. این افزایش نرخ مطابق با انتظارات سرمایه‌گذاران بود. فدرال رزرو در بیانیه خود اعلام کرد که تورم اندکی کاهش یافته اما همچنان بالاست و شاخص‌های اخیر نشان‌دهنده رشد اندک در مخارج و تولید است.
بنابراین به افزایش نرخ مستمر برای دستیابی به یک موضع محدودکننده ادامه می‌دهیم. لذا یک مرتبه دیگر افزایش نرخ بهره به این میزان در جلسه آتی فدرال رزرو دور از انتظار نیست. در ماههای اخیر نرخ تورم با 5/28% کاهش از 1/9% در محدوده 5/6% قرار گرفته و نرخ حامل‌های انرژی بیش از 50% کاهش را تجربه کرده است. کاهش مطلوب هزینه‌ها موجب کاهش اندک در فعالیت‌های اقتصادی و رشد اقتصادی در آمریکا شده و می‌توان امیدوار بود مقامات فدرال رزرو به مرور روند افزایش نرخ بهره را جهت حفظ رشد اقتصادی از فصل دوم 2023 متوقف نمایند. 
از دیگر نکات حائز اهمیت می‌توان به انتشار آمار حقوق و دستمزد غیرکشاورزی آمریکا اشاره کرد که متناسب با ارقام منتشر شده این مهم از افزایش قابل ملاحظه حکایت دارد. در حالی که پیش‌بینی‌هایی مبنی بر ایجاد اشتغال در رقمی بالغ بر ۱۸۸ هزار شغل مطرح بود، اما در نهایت افزایشی به میزان ۳ برابر بیشتر از گمانه‌زنی‌ها به وقوع پیوست به نحوی که آمار‌ها از ایجاد ۵۱۷ هزار شغل نسبت به ماه گذشته خبر می‌دهند. به عبارتی در حال حاضر آمار بیکاری در پایین‌ترین سطح در ۵۴ سال اخیر قرار گرفته است. این مهم در جای خود به عنوان محرک مثبت در جهت افزایش شاخص دلار در نظر گرفته می‌شود. به‌طوری که در پی انتشار این آمار، شاخص دلار گارد افزایشی گرفت و کامودیتی‌ها نیز تحت فشار عرضه قرار گرفتند.
 

سنگ آهن و فولاد 

بازار فولاد و سنگ‌آهن جهان به طور سنتی در پیوند با اقتصاد چین بوده و بیش از هر فلز دیگری بازار بورس ایران تحت تاثیر نرخ جهانی فولاد قرار دارد. در هفته گذشته شاخص PMI ترکیبی ماه ژانویه چین از 3/48 به محدوده 1/51 رسید که اولین افزایش در کل فعالیت‌های تجاری از ماه آگوست 2022 است. اقتصاد پس از بازگشایی مرز‌های چین بهتر از انتظارات عمل کرده و عرضه و تقاضا افزایش یافته است از این‌رو خوش‌بینی در بین مشاغل بهبود یافته است. 
قیمت سنگ‌آهن در هفته گذشته با رشد 3/2 درصدی در محدوده 125 دلار قرار گرفت و خود را در سطوح بالا حفظ کرد. پیش‌بینی نرخ سنگ‌آهن و فولاد برای هفته‌های آینده با توجه افزایش قیمت اخیر قدری دشوار است. بهبود اقتصاد چین همچنان با عواملی نظیر ضعیف‌تر شدن بازار کار، رکود بیشتر در بخش مسکن و کاهش تقاضای جهانی در تضاد بوده و افزایش قیمت‌ها سریع‌تر از انتظارات رخ داده است امکان تعادل و اصلاح کوتاه‌مدت قیمت‌ها وجود دارد اما اثرات بازگشایی مجدد چین و افزایش تقاضای ماه‌های اخیر نوید تغییر بلندمدت روند‌ها، کاهش رکود و صعود تدریجی قیمت‌ها را می‌دهد. 

نفت 

در میان کامودیتی‌ها، نفت بدترین عملکرد را ثبت کرد و هر 2 شاخص‌‌ برنت دریای شمال و وست تگزاس کاهش حدود 8 درصدی را تجربه کردند. به نظر 3 عامل، رشد مخازن آمریکا، اعمال سقف قیمت فرآورده‌های نفتی برای صادرات روسیه و رشد شاخص دلار در افت جدی نفت موثر بوده است. طبق آخرین گزارش‌های منتشر شده، آمار موجودی مخازن نفت آمریکا در ماه ژانویه 2023 جهش 32 میلیون بشکه‌ای داشته و بطور مشخص، عرضه آن هم در سردترین فصل سال، بیش از تقاضا است. به‌علاوه موجودی بنزین این کشور برای چهارمین هفته صعودی بوده و در مجموع 12 میلیون بشکه افزایش دارد.
اما در مهمترین خبر هفته‌ گذشته، اعمال سقف قیمت برای فرآورده‌های صادراتی کشور روسیه را داشتیم. اروپا از الگوی تعیین قیمت برای فرآورده‌هایی نظیر بنزین و گازوئیل صادراتی روسیه استفاده کرده و سقف قیمت محصولات باکیفیت را 100 دلار و کم‌کیفیت‌تر را 45 دلار در هر بشکه تعیین کرده که عامل فشار بر قیمتهای جهانی است.  
 
 
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.