کارگزاری بورس بیمه ایران|نمایش جزییات خبر

گزارش بازارهای جهانی

گزارش بازارهای جهانی
آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته
۵ شهریور ۱۴۰۱

 

آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته

در هفته گذشته بازارهای جهانی تحت تاثیر سه عامل مهم بحران انرژی در نقاط مختلف جهان، آمارهای کاهشی از رشد اقتصادی چین و تصمیمات فدرال رزرو مبنی بر تداوم سیاست‌های انقباضی تا کنترل کامل تورم، کار خود را آغاز کردند. 

با شروع خشکسالی در چین و خشک شدن آب تعدادی از رودخانه‌های این کشور عرضه برق با مشکل مواجه شده و سیاست‌گذاران چینی برای تامین برق خانوارها تصمیم به قطع برق برخی صنایع پُر مصرف و در صدر آنها کارخانجات تولید فلزات کشور گرفته‌اند. توقف تولید در این کارخانه‌ها موجب اخلال در تولید و کاهش موجودی انبارهای این کشور شده و همچنین از ثبات قیمت فلزات حمایت می‌کند؛ مشابه این مشکل در اروپا، ژاپن، بنگلادش و پاکستان وجود دارد. آمریکا، هند و آرژانتین نیز با مشکل نرخ بالای گاز سوخت مواجه هستند. مجموع این عوامل از قیمت کامودیتی‌ها حمایت می‌کند. 

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند که رشد اقتصادی چین در سال 2022 در محدوده 3.5 درصد خواهد بود که از انتظارات کمتر است و بانک مرکزی چین را به اقدامات مقابله با رکود واداشته است. لذا در هفته گذشته نیز نرخ بهره وام به منظور حمایت تولید و اشتغال پایین نگه داشته شد. در برابر سیاست‌های انبساطی چین، فدرال رزرو همچنان بر تداوم سیاست‌های انقباضی به منظور کنترل تورم تاکید دارد و انتظار می‌رود در پاییز با افزایش 0.75 درصدی نرخ بهره مواجه باشیم که طبیعتا واکنش بازار کامودیتی‌ها به این موضوع منفی خواهد بود. 

آمار اشتغال و بیکاری در آمریکا همچنان مناسب است. در بانکهای مرکزی در ژاپن و اتحادیه اروپا همچنان از ثبات نرخ بهره و افزایش اندک آن حمایت می‌شود که این موجب کاهش ارزش یوآن، ین و یورو نسبت به دلار شده است. روز گذشته جروم پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا باری دیگر بر افزایش نرخ بهره تا کنترل کامل تورم و رساندن آن به سطح 2 درصد تاکید کرد. واکنش بازارهای اوراق بهادار آمریکا به سخنان پاول سقوط 2 الی 3 درصدی است اما بازار کامودیتی‌ها واکنشی منفی به این سخنرانی نشان نداد. 

 

کامودیتی 

بازارهای کامودیتی هفته متعادل و نسبتا مثبتی را پشت‌سر گذاشت. گاز، گازوئیل، اوره، زغالسنگ، مس، روی، آلومینیوم و حتی متانول تا حدودی بهبود قیمت‌ها را تجربه کردند. به نظر می‌رسد با شروع فصل پاییز و سرد شدن هوا به تدریج مسائل مربوط به انرژی و افزایش قیمت گاز در نقاط شمالی کره زمین تاثیر خود را بیش از هر عاملی بر افزایش قیمت کامودیتی‌ها بگذارد؛ هرچند اگر بر اثر افزایش قیمت‌ها تولید در صنایع بالادستی با اخلال جدی مواجه شود و اقتصاد جهانی به رکود دچار شود؛ سناریو افزایش قیمت کامودیتی‌ها در فصل اول و دوم سال 2023 ابطال خواهد شد. 

در هفته‌ای که گذشت اخلال در تولید فلز آلومینیوم و روی در اتحادیه اروپا به دلیل توقف تولید برخی کارخانه‌ها و افزایش بهای تمام شده تولید این فلزات در چین موجب افزایش قیمت‌ها شد. تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند، ذخیره انبارهای آلومینیوم در اروپا به سمت صفر حرکت کند. 

تامین زغالسنگ در اتحادیه اروپا و به‌خصوص آلمان به دلیل مشکلات عرضه به دلیل سطح پایین رودخانه راین با مشکل مواجه است و قیمت این محصول در بازارهای جهانی کماکان روند صعودی خود را حفظ کرده است. مشکل کاهش سطح آب راین برای آلمان‌ها که در تلاشند با اتکا به افزایش واردات نفت و زغالسنگ وابستگی خود را به گاز روسیه در فصل سرما کاهش دهند بسیار جدی است. با توجه به شرایط اروپا در فصل پیشرو همچنان انتظار می‌‍رود تولید اوره در کشورهای اروپایی صرفه اقتصادی نداشته باشد و با توجه به شروع خرید تجار و پر کردن انبارها برای پاسخگویی به تقاضای فصول پیشرو می‌توان گفت اوره در شرایط فعلی یکی از کم‌ریسک‌ترین‌ها محسوب می‌شود. 

 

نفت

در هفته گذشته تحولات برجامی بر بازار نفت تاثیرگذار بود و در ابتدای هفته انتظارات درخصوص دستیابی طرفین به توافق نهایی بالا بود و در میانه هفته با اظهارنظر جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه ایران درخصوص توافق دیدگاهی "معقول" را ارائه داده است؛ به اوج خود رسید. در ادامه تحلیلگران پیش‌بینی کردند که با ورود احتمالی نفت ایران به بازارهای های جهانی قیمت نفت می‌تواند کاهش 10 دلاری را تجربه کند. در جایی که به نظر می‌رسید مجموع این عوامل قیمت نفت را تحت فشار جدی عرضه قرار دهد، تردید سرمایه‌گذاران بزرگ معاملات آتی انرژی در میزوهو و همچنین اظهارنظر ولیعهد عربستان مبنی بر اینکه در صورت کاهش قیمت نفت اوپک تولید خود را کاهش خواهد داد، موجب شد قیمت‌ها افت چند دلاری خود را به سرعت جبران کنند و در روز گذشته حتی در سطحی بالاتر از ابتدای هفته قرار گیرند. هر چند به نظر می‌رسد اعضای اوپک و روسیه که حدود 40 درصد نفت جهان را تولید می‌کنند حتی در قیمت‌هایی پایین تر از قیمت‌های فعلی نیز از شرایط راضی باشند و تولید خود را کاهش ندهند. 

برای هفته پیش رو با توجه به سخنرانی پاول و تاکید بر افزایش نرخ بهره انتظار شروعی همراه با فشار تقاضا را خواهیم داشت که در ادامه با تداوم مسائل مربوط به اخلال در عرضه و افزایش بهای تمام شده تولید به دلیل بحران انرژی در سطح جهان از قیمت‌ها حمایت خواهد شد و هفته‌ای متعادل روبه مثبت را رقم خواهد زد.

 

 

برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.